En docka till en pojke

Igår var jag och Äpplet på ”playdate” hos J och hennes dotter A som är 1 år och fyra månader. Med oss var bästa vän E och hennes son H. Vi pratade bland annat om det här med leksaker. Jag kommer medvetet att försöka se till att Äpplet har många olika slags leksaker, och inte bara typiska ”tjejiga” leksaker. Jag vet att många av de som ger henne leksaker, kanske inte tänker som jag och J gör, och känner därför att det är vårt ansvar att hon har både bilar och dockor att välja mellan. Vi pratade om att det verkar vara mer ok att en flicka leker med bilar än att en kille leker med dockor. Leker en kille med en docka, vill ha nagellack eller en kjol på sig, uppfattas det ofta av andra som konstigt, och vissa släpper till och med kommentarer om att man kanske borde ”oroa sig”. Men om en flicka leker med en bil, är det inte lika uppseendeväckande, och ingen säger korkade kommentarer. Vi konstaterade också att Äpplet säkert skulle få en såndär leksaksspis i ettårspresent, men att det inte var lika troligt att  H skulle få det, och definitivt inte en docka. Jag och As mamma J lovade dock att vi skulle köpa dockor till H.

Jag hittade ett tips på en bra insändare i en tidning. Så tråkigt att det ska behöva vara så här.

Annonser

3 reaktioner på ”En docka till en pojke

  1. Du läser väl http://www.ketchupmamman.se?! Där finns mycket tankvärt kring detta. Underbaraclara säger också mycket intressanta saker i ämnet. Det är lite klurigt faktiskt och många inklusive jag själv är sjukt inkörda i de etablerade könsrollerna. Någonstans måste vi ju börja om vi så småningom ska få ett jämställt samhälle och det bästa är förstås hos barnen. För det är ju skittrist att en traditionellt tjejig sak ska anses vara mesigare än tvärtom.

  2. Sonen har alltid varit helt galen i traktorer. Tror att han kunde säga traktor redan då han var typ 9 månader. Men vi har alltid varit noga med att det ska finnas alternativ till alla hans älskade traktorer. Han har flera dockor, dockvagn, leksaksspis och en massa hello kitty prylar självklart blandade med mer könsneutrala och typiska pojksaker. Hittills har vi faktiskt inte upplevt att någon i vår närhet ha tyckt att det varit konstigt. Men de flesta vet nog också om att vi är ganska så om oss och kring oss i den frågan.

    Undrar hur det kommer att bli med dottern då hon visar uppenbar extas över just dockor. Hon älskar ansikten. Men traktorer kanske blir skojigt när hon kan röra sig mera.

    • Det verkar vara så olika hur man växt upp, i min släkt skulle många saker verka konstiga. Men jag är glad att kunna bidra till att vidga deras vyer 🙂

      Äpplet älskar också ansikten! Men tror precis som du att saker som rullar nog blir roligare senare.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s