Nej!

Äpplet är inne i en ”nej-period”. På det mesta vi frågar henne svarar hon ”nej”, fast ofta betyder inte det nej utan hon bara säger det ´cause she can, ungefär. Båda älskar och avskyr den här perioden, precis som alla andra perioder kanske.Det känns ju lite småjobbigt när vi försöker prata med henne och det enda hon säger är nej nej nej.

Det märks att hon utvecklas mycket just nu, det är ett ständigt tjat på henne, och hon lär sig nya ord varje vecka. Det tar ett tag för oss att tyda, men när vi väl gjort det blir hon alldeles otroligt glad och så säger hon det ordet om och om och om igen. Den här veckan har ”bajs” seglat upp som favoritordet att tjata. Förra veckan var det ”pläplä”, och veckan innan var ”täbtä” (teletubbies). Igår kom hon rusande fram till oss och skrek ”däbbedä”! Hon var mycket upprörd och tog mig i handen och ledde mig ut i köket, jag fattade ingenting, och hon blev bara ännu mer upprörd. Vi vet fortfarande inte vad hon försökte säga då, men det ger sig väl. Det måste vara otroligt frustrerande att försöka kommunicera och ingen förstår. För det är så uppenbart att hon förstår så mycket mer än hon kan kommunicera till oss. Hon kan peka på nästan alla saker i Pettsonpekboken, som yxa, dörr och låtsasdjuren ”mucklor”.

Annonser

6 reaktioner på ”Nej!

  1. Ja alltså dessa faser… Här kör vi en där K blir skitsur om hon inte får klättra i trappan eller tugga på något olämpligt hon hittar. Påfrestande var ordet!

  2. Det är så sjukt roligt med språkutvecklingen! Man får en helt ny inblick i vad som händer i det lilla huvudet (mycket!) och hur dom kopplar och minns olika saker. Blir också uppenbart hur uppmärksamma och detaljfokuserade de små är. Otroligt spännande. Och, som du säger, frustrerande för samtliga inblandade mellan varven.

    • Ja, äntligen kan man få lära känna dem på ett helt annat sätt, se deras personligheter mycket tydligare. Har längtat efter den här perioden, språket utvecklas verkligen i rasande fart just nu.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s