Klimatångest!

Häromdagen kom ju det här larmet om att vi redan 2060 har en temperaturökning på 4 grader att vänta. Den nyheten drog igång min klimatångest igen. Jag får den titt som tätt, och ofta i samband med att klimatfrågan lyfts fram i media. Oftare nu sedan Äpplet kom, och sedan jag blev mer medveten om vad jag köper.

60-70% av all mat vi handlar är ekologisk, och jag blir otroligt provocerad av att se folk i affären som går runt med vagnar fyllda med icke ekologiska produkter. Förmodligen plockar de bara åt sig dem på rutin, utan att tänka, samma grejer varje handling. Och det är det som provocerar mig, att de inte tänker efter varför de tar just den där mjölken och inte den bredvid som det står ”Eko” på och som kostar kanske en krona mer. Vi har inte alls ökat vår matkostnad sedan vi tog oss själva i örat och började köpa mer ekologisk mat, snarare minskat eftersom vi slänger betydligt mindre mat. Vad det beror på vet jag inte riktigt, men kanske känns det värre att slänga lite dyrare mat? Eller så har det att göra med medvetenheten att göra, och kanske att min man är en mästerkock och kan koka ihop nåt smarrigt på rester.

Ångesten har jag för att det finns så sjukt mycket jag vill förändra (livskrisen ni vet etc etc). Jag skäms för att jag alltid får bonus från H&M, vill köpa ekologiskt men ekologiska kläder är så satans dyra. Vill köpa mer ekologiska kläder där, men anser mig inte ha råd och försöker tänka att jag gör mycket annat. Åker mer tåg nu till exempel, och vi planerar för en kryssning till Helsingfors i vår istället för cityweekend nånstans med flyg. Men, det finns så otroligt många områden vi kan förbättra oss på.

Jag blir så arg på människor som skriver typ ”Gött med fyra grader varmare!”. Mm, för det är ju så jävla gött att större delen av jordens befolkning får betala för att vi i de rikaste länderna anser att det är vår mänskliga rätt att åka till Thailand på semester varje år, köra bil varje dag, äta kött så det kommer ut ur öronen på oss och slänga alla sopor i samma tunna. Julhetsen som dragit igång på allvar äcklar mig. Varför har vi hållit på och köpt så mycket onödigt i alla år? Utan att tänka, bara för att man ska köpa liksom. Vi har bestämt oss för att köpa något meningsfullt och ekologiskt till våra familjer och vänner, istället för att köpa någon himla kräm i överdriven förpackning som ändå blir gammal.

Herregud, jag blir rädd när jag tänker på att Äpplets barn och barnbarns värld förmodligen kommer se totalt annorlunda ut än den vi lever i nu. Och troligtvis till det sämre, om vi inte agerar och förändrar våra liv drastiskt. Det är en såndär tanke jag knappt står ut med att tänka, i klass med att universum inte har något slut och konstant expanderar.

Ibland tänker jag att det inte spelar någon roll om jag slänger mjölkpaketet i kärlet för kartong eller bara i soppåsen, men det gör det faktiskt. Det spelar skitstor roll, för tänk om alla gjorde det, och jag måste ju göra min del och bara hoppas på att alla andra gör sin del.

 

 

 

 

Annonser

2 reaktioner på ”Klimatångest!

  1. Jag mår alltid lite dåligt om jag slänger något källsorterbart i soporna, om det så är ett litet plastlock. På jobbet slänger vi nästan hälften av all mat som skickas till avdelningen, DET gör mig också illamående. Och inte får vi äta av den före det slängs eftersom det är ”stöld”. Sjukt är det. När jag får en bättre inkomst ska jag börja köpa mer ekologiskt, tyvärr går det inte just nu eftersom det är för dyrt.

    På tal om presenter så får du dock gärna köpa ekologisk hudkräm till mig, den kommer garanterat inte stå och bli gammal. Puss!

    • Jag med, mår lite dåligt alltså. Det där med slänga mat är mitt ständiga dåliga samvete, även om vi blivit bättre. I vårt hus kan vi inte ens slänga komposterbart i särskilt kärl, det känns skitdåligt! Det där med stöld av mat är så otroligt konstigt, hur kan det vara det liksom när de boende ätit de som dem vill ha? Det var samma på äldreboendet jag jobbade på i Uppsala.

      Testa att jämföra det ekologiska alternativet med det vanliga, ofta skiljer det inte så mycket! Det skiljer mest på frukt och grönt, men en kanske kan köpa varannan gång eller något, för att börja någonstans. Mjölkprodukter tycker jag är det viktigaste att köpa ekologiskt om man inte kan köpa allt ekologiskt, testa!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s