Äpplet 22 månader

image

Det händer så otroligt mycket med Äpplet just nu, så jag bara känner att jag måste skriva lite. Här kommer alltså ett högst osammanhängande inlägg om Äpplet, 22 månader gammal (eller 22,5 månad egentligen).

Språket har verkligen börjat lossna för henne. Hon säger meningar nu, som ”Mamma sitta häääe” samtidigt som hon pekar med pekfingret (eller hårdrockstecknet ibland!) där hon vill att jag ska sitta. Hon säger också ex ”Faffa inte häääe” och så lägger hon till en frågande gest på det (armarna ut från kroppen och handflatorna upp). ”Faffa” är både morfar och farfar, och ”mommon” är både mormor och morfar.

Hon älskar frukt sedan länge, äpple och mandarin är favoriterna, eller ”pläplä” och ”billabillaa”. ”Billabillaa” är även Madelene, och bara ”billaa” är blöja. Helt logiskt.

Hon äter för övrigt som en häst, på morgonen är det olika former av gröt som gäller. På gröten vill hon ha äpplemos eller banan, ”naan”, och alltid mjölk, eller på Päppelspråk; ”lutt”. Nu under julen har hon ätit mängder med ”tatis” (potatis), och hon har även smakat senap och kaviar för första gången, båda har ätits ensamt på sked… Korv i alla skepnader är en stående favorit sedan länge, nu slipper vi dessutom skala bort skinnet på dem, det är skönt 🙂 Pommes frites går alltid hem, och makaroner. Och just det ja, leverpastejen! Den får vi inte glömma, när hon skriker ”putej”!!! vid frukosten är det pastej hon menar. Det enda hon inte verkat gilla hittills är oliver och sill, annars äter hon faktiskt nästan allt vi ger henne. Så otroligt skönt. På förskolan var det höstfest i november, och när de andra föräldrarna klagade över att deras barn åt så dåligt, gick Äpplet runt och åt från Js tallrik och tog flera rundor förbi buffébordet!

Hon älskar att rita, och när en frågar vad som ska ritas, svarar hon i nio fall av tio ”Aya”! Det är en katt, vår katt förstås, men i Äpplets värld heter alla katter Aya. Ibland kan en bli lite trött på att bara rita katter, men jag antar att kattfasen är övergående! Att läsa börjar bli roligare och roligare, vi kan tom få läsa hela Vem ska trösta knyttet?  ibland och hon sitter tyst i famnen och lyssnar. Hon gillar sitt Duplo, och nya julklappstågbanan.

När hon ska sova eller är lite trött sitter hon och pillar sig själv eller någon av oss i håret. Precis som farmor, hur gulligt som helst att se exakt samma grej hos båda två. Sover gör hon nästan alltid hela nätterna, mellan 20-06 på vardagarna, och 20-08 på helgerna för det mesta. Bara vi ligger bredvid går det bra, att sova i egen säng är inte lika kul, men det gör inget, det kommer när det kommer. Välling slutade hon med i  höstas, och det var inga som helst problem, vi bara slutade en dag, helt odramatiskt. Nappen(”tappta”) har hon när hon ska sova och ibland när hon åker bil/vagn/sele, och vi har inga planer på att ta bort den just nu, eftersom den verkar vara viktig för henne just vid sömnen.

Annonser

En reaktion på ”Äpplet 22 månader

  1. Kul att läsa om Äpplet, sitter här och nickar lite igenkännande åt en del och tänker att annat säkert kommer snart 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s