Äpplet 2,5 år

I torsdags blev Äpplet 2,5 år. Vi firade inte direkt förutom att vi försökte lära henne hur man visade det med fingrarna, det gick inte så bra. Äpplet har plötsligt blivit så stor, så kompetent och smart och finurlig. Listig, klok, omtänksam, snäll, och samtidigt oberäknelig och hämndlysten. Och envis, såklart, så fruktansvärt envis!

IMG_3021

Sedan början av juli är hon i stort sett torr, förutom en säkerhetsblöja på natten som jag tror att både hon och vi behöver ha kvar ett tag. Vissa nätter när hon sover längre, eller om hon druckit mycket kvällen innan, kommer det i blöjan. Men oftast vaknar hon och måste ”tissa”. Fram tills i förra veckan hade vi även blöja när vi gick iväg någonstans, men det har vi slutat med för hon vägrar att kissa i den, och verkar faktiskt kunna hålla sig om vi säger att vi snart snart snart kommer till en toalett. Bajs kommer ibland i blöjan, men oftast på pottan/toaletten, och då är hon otroligt stolt.

Hon ritar ofta och mycket, och gärna med någon av oss. Hon ritar huvudfotingar redan, jätteroliga figurer som hon namnger och berättar om. Hon skriver bokstaven E, och känner även igen A och S. Hon kan de flesta färger, och favoritfärgen är alltid blå. Duplo är poppis, och även ett par andra klossar vi har i trä. Hon bygger inte alltid med dem, utan de passar även utmärkt att packa i påsar och bära runt på eller köra runt i en vagn. Hon har en otrolig fantasi, och kan ofta pyssla med sina egna grejer länge, och vi förstår inte alls vad leken går ut på.

Språket har utvecklats enormt i sommar, kanske för att vi umgåtts intensivt hela familjen, och med flera andra vuxna nästan hela tiden. Hon pratar massor hela tiden, och det mesta går att förstå utan större svårigheter, även för andra utanför familjen. Varje dag säger hon smarta och kloka saker, och frågar ofta varför om saker istället för vad. Hon har även börjat släppa roliga/pinsamma kommentarer offentligt, som när hon högt och tydligt sa att det luktade äckligt när vi gick in i en antikaffär i Uddevalla, eller när hon skrek att tomten stod utanför fönstret (det var en tant med stort vitt hår…).

IMG_2417

Hon avskyr att duscha, och att borsta tänderna och klä på sig kläder. Helst hade hon velat springa runt smutsig och naken hela tiden, och ibland får hon det också. Vi badar henne när det är absolut nödvändigt, borstar tänderna gör vi förstås varje dag och tvingas ta till nya knep varje gång. Just nu är det skrämseltaktik som gäller, med tandtrollsjakt varje gång och hot om att tänderna blir uppäta om vi inte borstar… Då kan vi eventuellt få henne att öppna munnen i ett par sekunder för att hinna få lite tandkräm på tänderna.

Hon sover middag väldigt sällan nu, det är om det ska hända något särskilt på kvällen som vi låter henne sova för att hon ska orka vara pigg hela tiden, annars räcker sömn mellan ca 20-08 varje natt nuförtiden. Låter vi henne sova på dagen utan att hon blir tillräckligt trött, vaknar hon alltid efter någon timme och vill vara vaken längre. Ännu ett tecken på att hon börjar bli sådär stor som vi aldrig kunde tänka oss för två år sedan.

Jag gissar på att hon är väldigt typisk för sin ålder, för om vi säger åt henne att hon inte får göra en sak, så gör hon precis exakt det nästan alla gånger. När vi handlar springer hon alltid åt motsatt håll som vi vill gå åt, och om jag ber henne lägga ner en vara i korgen kastar hon den utanför. Om jag vill kramas och läsa bok i sängen, vill hon leka själv på sitt rum. Ja, nästan iallafall, om jag föreslår bullätning, plocka bär, gunga, dansa, cykla eller åka till ”fammo/faffa/mommon/mottar”, är hon nästan alltid på!

IMG_2783

Det är verkligen tålamodsprövande att vara förälder till en 2,5-åring. Hela tiden testar hon vad hon får och inte får göra, och konflikterna haglar tätt. Det är skönt att det successivt går att resonera med henne, och jag och J blir bättre och bättre på att välja våra fighter. Hon får kladda ner bordet med kaviar, men inte bita J i magen trots att hon för tillfället är ett stort hungrigt lejon.

 

Annonser

4 reaktioner på ”Äpplet 2,5 år

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s