Funderar lite på det här med att inte äta kött

Jag äter kött. Jag har inga seriösa planer på att sluta med det, det är gott, och efter många år av total naivitet inför det här med köttätande, har vi vaknat och äter i stort sett bara ekologiskt kött från gårdar i närheten av där vi bor. Det enda vi fuskar med ibland är då vi äter ute, men det sker inte så ofta och jag har alltid dåligt samvete när vi gör det. Dessutom äter vi väldigt mycket vegetariskt, och kött för oss är lyxigt.

Det är mycket snack just nu kring att inte äta kött, och att det skulle vara det bästa ur miljösynpunkt att vara vegetarian/vegan, och alla som äter kött verkar automatiskt vara värsta sortens miljöbov. Men jag vägrar att per automatik ses som en miljöbov bara för att jag äter kött. Och jag vägrar se alla veganer som miljöhjältar, bara för att de valt bort kött. Utan att se helheten.

Jag blev nyfiken på varför man väljer att bli just vegan, och inte vegetarian, och googlade runt lite. Jag kan förstå hur man resonerar, verkligen, och jag tycker det finns många vettiga tankar bakom det valet. Men jag läste också på flera ställen att många inte väljer att vara vegan ur miljösynpunkt, utan endast för att man tycker att djuren behandlas dåligt. Det är för mig helt galet konstigt, om man inte värnar om djurens levnadsmiljö och själva grundförutsättningen för att vi och alla djur ska kunna leva (vår jord), vad är det då för vits med att vara vegan? Det känns som att miljötänket och att kämpa för djurens rätt måste gå hand i hand, annars är det ju bara rent hyckleri. Man kan inte kämpa för att djuren ska ha det bra, och samtidigt inte äta ekologisk mat. Då förstör man ju det som är förutsättningen för att djuren ska leva; deras livsmiljö.

Men självklart, äter man som jag gjorde för bara några år sedan; fredagstacos med irländsk/dansk köttfärs för 49.90/kg, Scans rökta skinka på morgonmackan och deras köttbullar till lunch, en stor fet julskinka från en högst okänd gris, Euroshopperbacon i carbonaran osv osv, ni förstår, då är det självklart betydligt bättre att vara vegan. Men nu lever vi inte så längre, och jag kan bara inte köpa att vi skulle vara miljöbovar bara på basis att vi äter kött. Vi källsorterar i stort sett allt, vi flyger aldrig och jag har förlikat mig med tanken på att kanske aldrig mer åka på en skön vinterresa till solen, jag cyklar till jobbet och snart gör J det också i och med byte av jobb, jag köper nästan aldrig kläder och då i princip bara ekobomull och second hand, vi köper nästan all vår mat eko och jättemycket av det är dessutom närproducerat (mitt miljösamvete klarar knappt av att köpa något icke eko, jag får så fruktansvärt dåligt samvete och ser hur Äpplets och lillebrors framtid sakta förstörs genom att jag köpt en konventionellt odlad avokado från Spanien). Man måste se helheten. Sedan skulle jag dock tro att veganer i större utsträckning är engagerade i miljöfrågor och kämpar för inte bara djurens rätt utan för hela vår planets rätt, men jag blir lite arg när jag förstår att många ser på mig som en miljöbov bara baserat på att jag äter kött. Men kanske är det en extrem åsikt som bara outas på internet av de som verkligen är extrema, men det får mig ändå att bli lite upprörd.

Jag är inte så arg längre egentligen, och jag tycker att det är extremt spännande det här med att vara vegan och alla tankar bakom det. Jag förstår inte vissa saker, som att välja att inte använda honung till exempel, eller att välja att inte bära ullkläder. Man vill inte ta det som tillhör djuren ifrån dem, är förklaringen om jag förstått det rätt. Men om man ändå klipper fåren, ska man slänga ullen då istället? Och att ha egna bikupor och ta deras vax och honung som man ersätter med annat, kan det verkligen vara så katastrofalt för binas liv? Bina är ju superviktiga för vår värld, och ju fler som väljer att ha egna bikupor, desto fler bin kan pollinera våra växter. Eller tänker jag fel? Nu har vi förstås inte en egen bikupa härute på vår lilla trädgårdsplätt, men ändå. Jag skulle inte kunna vara vegan själv, jag vet inte hur jag skulle kunna ersätta mjölkprodukter (jag vet, soja och havre etc, men jag tvivlar på hur extremt mycket bättre det är för miljön egentligen, och hur Sverige skulle se ut utan mjölkkor osv) och ägg, och jag tycker att många argument inte riktigt håller. Men vegetarian har jag funderat på länge, även om jag inte överväger det seriöst just nu. Men det är riktigt spännande alltihop.

Det är för övrigt Superfifis spännande veganpremiär som fått mig att börja fundera ännu mer på det här ämnet. Hon har inspirerat mig massor, bl.a. till att börja med lite mer ”no poo”-grejer, som att tvätta ansiktet med olja och håret med bikarbonat etc. Jag tänkte en hel del innan, med tanke på hela min livsstilsomställning de senaste åren, men just att vara vegan har jag inte reflekterat över så mycket.

Annonser

2 reaktioner på ”Funderar lite på det här med att inte äta kött

  1. Man kan ju vara vegan av hälsoskäl också, eller för att man bara föredrar livsstilen. Själv äter jag kött men en av mina närmaste vänner har varit vegan i 18 år. För mig känns det alltså rätt naturligt och jag äter gärna veganskt när jag är hemma hos henne, reflekterar inte så mycket över det.

    • Ja, självklart kan man det. Men jag tycker att det känns motsägelsefullt att vara vegan och samtidigt inte känna ett ansvar för miljön och djuren, som ju är själva förutsättningen för liv. Det känns som att de verkligen borde ”gå hand i hand”.

      Jag har verkligen inga problem överhuvudtaget att äta vegansk mat, men skulle aldrig vilja vara det på heltid. Vegetarian absolut, men inte vegan, men har inget problem med andra gör det förstås. Jag tycker det är otroligt intressant att reflektera och diskutera det här!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s