Sova fyra

Flera av mina favoritbloggare har fått bebis – My för några veckor sedan, och Hanna i helgen, och jag börjar förstå att det inte är så där otroligt långt kvar för oss. Lägger det mesta av förberedelserna och fixandet till efter att jag slutat jobba om 2,5 vecka, men börjar ändå fundera på en del, som det här med hur vi ska sova.

När Äpplet var spädis och alldeles ny, sov hon på mig de första två månaderna. Då sov vi ensamma i 120-sängen, och J sov på en madrass på golvet köket. Mest för att vi bodde i en etta och han jobbade och var tvungen att få sova om nätterna, och vi ammade med lampan tänd som om det inte fanns någon morgondag. Jag kom inte igång med liggamningen förrän senare, kanske just av den anledningen att hon bara somnade när hon låg på mage på min mage. Nu har vi lite lösa planer på att försöka få Äpplet att inse hur otroligt häftigt det vore att flytta in hennes säng i hennes rum och få sova helt ensam! Men jag tror att det är lönlöst om jag vara ärlig, för hon är så himla tre år och kommer att vara anti allting vi föreslår. Om vi inte lyckas vara sluga och få det till att hon kommit på idén helt själv… Det vore skönt att kunna ställa in spjälsängen i vårt sovrum istället, och sen låta Äpplet komma in till oss de nätter hon behöver, men att inte ha båda barnsängarna i vårt rum. Det blir nog ganska trångt gissar jag. Äpplet sover, efter den lyckade nappavvecklingen, hela nätter i sin växasäng just nu, och går över till oss utan att kräva vår hjälp, därför tror jag att det hade fungerat med eget rum nu. När nappen fortfarande fanns med i bilden var det helt otänkbart med eget rum, men nu är situationen en helt annan.

Jag är helt öppen för att ha en bebis sovandes på mig första tiden nu också, det gick bra, men är precis lika öppen för att  bebisen lika gärna kan vilja ligga ensam i sin spjälsäng med öppen sida mot vår säng. Jag ska försöka sy ett babynest under de sista veckorna, och hoppas att bebis vill ligga i det, men man vet ju aldrig. Hur som helst så skulle vi behöva lösa hur vi ska sova om Äpplet plötsligt tvärvänder och ska ligga i vår säng igen, det är ett scenario som jag tror kan ske när bebisen väl är här och hon blir liten igen. Jag tänker absolut inte bråka med henne om det, då får hon göra det tills hon kommer på andra tankar, allt annat tror jag är meningslöst och bara skapar nya problem. Men det blir onekligen trångt i vår 160-säng med två vuxna, en treåring med ett rörelsemönster som ett rådjur och en nyföding. Framförallt vågar jag inte ha Äpplet i sängen om lillebror ligger fritt som Äpplet gjorde, och vi ammar oss igenom nätterna. Har tänkt att vi kanske skulle kunna ställa in en 90-säng (som vi inte har) bredvid och låta henne ligga på Js utsida på den liksom. Men då måste vi som sagt skaffa en 90-säng…

Nu när jag skrivit ner allt det här, så inser jag att vi inte kommer att ha någon färdig lösning tills han kommer, utan vi får se vem han är och vad han föredrar. Och om vi kan hitta på ett slugt sätt och få Äpplet att vilja sova i sitt eget rum, så är det bra. Men det får gå som det går, jag vet bara att det är dödsdömt att bråka med henne om det. Dessutom är sova i eget rum ett så stort steg och vi måste ta det lugnt med det.

Annonser

2 reaktioner på ”Sova fyra

  1. Det där är en himla knepig fråga! Vi har fortfarande inte helt fasta sängrutiner och det kommer nog dröja inser jag…

    När stora E skulle börja sova i sitt eget rum gjorde vi så att vi lade en madrass (resårbotten) på golvet och så sov maken inne hos henne första veckan. Är ett tips! Vi har kvar den som en mysmadrass och det händer hyfsat ofta att någon av oss vuxna sover där (dels om hon vaknar på natten (är lättare än att hon kommer in till oss för då har vi rätt ofta haft scenariot att hon väcker lillebror, sedan när hon somnar väcker han henne och så håller de på så tills ingen fått sova) men också för att få bättre sömn eftersom hon tre av fyra nätter sover hela natten medan lillebror är lite mer av ett wildcard när det gäller sömnen.

    Nu ska lillebror få överta hennes växasäng (och förhoppningsvis snart även flytta in i barnrummet) och då ska vi köpa en sängstomme till madrassen och ge henne en stor säng. Även om det är mysigt att samsova ska det bli väldigt skönt att få ”tillbaka” vår säng och tror också att barnen kan tycka det blir mysigt att dela rum.

  2. Vi har också börjat fundera på detta. I dagsläget har vi bara ett sovrum och Esme sover med oss i vår 160-säng. Det funkar bra och hon stökar inte alls mycket i sömnen (mer när hon ligger i egen säng, faktiskt). Om vi inte hinner med operationen köpa ny lgh, flytta och få Esme att vilja sova i eget rum innan syskonet kommer, köper vi nog en 90-säng till henne och ställer invid vår säng. Förhoppningsvis kan vi sova någorlunda så, men det lär ju visa sig. Bäddsoffa i vardagsrummet för pappa och Esme är väl också ett alternativ. Whatever works!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s